Ændringer i lejligheden

Reglerne om forandringer i lejligheden findes i vedtægternes § 10.

§ 10

En andelshaver er berettiget til at foretage forandringer inde i boligen. Forandring skal anmeldes skriftligt for bestyrelsen senest 3 uger inden den bringes til udførelse. Bestyrelsen kan gøre indsigelse efter stk. 3, hvilket skal ske inden tre uger efter anmeldelsen, og iværksættelse af forandringen skal da udskydes, indtil der er opnået enighed med bestyrelsen, eller det er fastslået, at indsigelsen var uberettiget.

Stk. 2. Alle forandringer skal udføres håndværksmæssigt forsvarligt i overensstemmelse med kravene i byggelovgivningen, lokalplaner og andre offentlige forskrifter.

Stk. 3. Bestyrelsen er ikke ansvarlig for anmeldte eller godkendte forandringers forsvarlighed og lovlighed. I tilfælde, hvor byggetilladelse kræves efter byggelovgivningen eller tilladelse efter andre offentlige forskrifter, skal tilladelsen desuden forevises for bestyrelsen, inden arbejdet iværksættes og efterfølgende skal ibrugtagningsattest forevises.

 

Jeg vil gerne lave nyt badeværelse/køkken/rive væg ned, hvad er proceduren?

Hvis du ønsker at lave forandringer i din lejlighed skal du altid have skriftlig tilladelse fra Københavns Kommune “Byggeri og Bolig”. Se linket hos KK her. Hos kommunen skal du have et ansøgningsskema, som bestyrelsen skal skrive under. Når bestyrelsen har skrevet under, sender du ansøgningen tilbage til kommunen, som så vurderer, om den endelige godkendelse kan gives.

Tilladelsen fra foreningen er alene en accept af at ændringer må foretages og ikke en godkendelse af arbejdets lovlighed. Godkendelsespligten ligger hos kommunen.

Er du i tvivl om, hvilke vægge der er bærende eller om, hvad der kan lade sig gøre, skal du kontakte kommunen og ikke bestyrelsen. Bestyrelsen har ingen faglig kompetence til at vurdere byggesager.

For at få fat i en plantegning over din lejlghed skal du besøge:

Teknik- og Miljøforvaltningen
Center for Byggeri
Njalsgade 13
2300 København S

Tlf: 33 66 52 00
Fax: 33 66 70 85

Åbningstider:

Mandag – fredag
kl. 9.00-17.00

Når du bygger om, så husk, at gemme kvitteringer på materialer til den dag, du sælger lejligheden. Ellers bliver dine forbedringer fastsat efter vurderingsmandens skøn. Maling og afhøvling af gulve går som vedligeholdelse og det får du ikke penge for. Det er kun forbedringer, som du senere kan få godtgjort. Husk også at tage billeder af fx vådrumssikringen (hvis det drejer sig om badeværelse), så det senere kan dokumenteres ifm salg af lejlighed og færdigmelding af projektet hos kommunen.

 

Jeg skal bruge en grundplan for min lejlighed. Hvem skal jeg kontakte?

Foreningen ligger ikke inde med grundplaner for de enkelte lejligheder, men det gør Center for byggeri. Så har du brug for en grundplan for din lejlighed, skal du besøge adressen ovenfor.

 

Hvilke regler gælder for etablering af emhætte?

I nogle køkkener / toiletter er der udtrækskanaler, som løber fra kælderen op til taget. Du må ikke tilkoble en emhætte, på disse kanaler, da os, lugt og fugt blot bliver sendt videre til naboen. Derfor kan du kun montere emhætte med kulfilter. Du må heller ikke bore hul i muren ud til gården.

Kontakt altid Københavns Kommune “Byggeri og Bolig” ved spørgsmål og ansøgninger. Her får du den korrekte vejledning.